Otthonunk Ispitaalja

Történelmi ereklye a Semmelweis utcában: Magyarország 1939. évi vasúti térképe

2019. augusztus 20. - Otthon, Ispitaalján

Az államalapítás jeles ünnepe alkalmából szeretnénk bemutatni a lentebbi kordokumentumot (ispitaaljai családi relikviát), mely jól mutatja a városrészben élő polgári és vasutas társadalom viszonyát az 1000 évet is bőven felölelő magyar államisághoz.

Alábbi térkép a Semmelweis utcai Szabó család otthonát ékesíti. Az édesapa, ahogy rengeteg másik ispitaaljai polgár, a vasútnál dolgozott mérnökként a két háború között, munkáját nagyban befolyásolta a magyar vasúthálózat szétszabdalása, mely az ország trianoni felosztásából következett. Éppen ezért a MÁV-nál dolgozók különös figyelemmel kísérték az ország újraegyesítésére irányuló revíziós törekvéseket. Az 1939-ben nyomtatott térképen a Felvidék magyarlakta részei és Kárpátalja már ismét az ország része volt, de jól látszik az is, ahogy az egykori vasúti mérnök a rádióban hallgatva a második bécsi döntést, zsírkrétával maga rajzolta be az 1940. augusztusi észak-erdélyi határváltozásokat. A térképet egyébként nem más, mint az ország egyik legismertebb geográfus professzora, Dr. Kogutowicz Károly szerkesztette.

A Szabó család ma is büszke rá és gondosan őrzi a történelmi ereklyét.

_f.jpg

Dr. Kogutowicz Károly közigazgatási és vasúti térképe 1939-ből (Szabó család tulajdona)

A bejegyzés trackback címe:

https://ispitaalja.blog.hu/api/trackback/id/tr915016682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása