Otthonunk Ispitaalja

Ispitaalja, ahogy mi látjuk: Ivasivka Mátyás

2019. július 03. - Otthon, Ispitaalján

p1100621.JPG

Ivasivka Mátyás és Barkóczi Csaba

Ivasivka Mátyás 1933. január 12-én született Miskolcon. Az édesapja könyvkötőmester volt, ám miskolci műhelye sajnálatos módon nem sokkal Ivasivka Mátyás születését követően teljesen leégett. A család a költözés mellett döntött, így kerültek Pécsre. Matyi bácsival életútjáról, a zenéről és a cserkészmozgalomról beszélgettünk.

Matyi bácsi már Pécsett cseperedett fel, itt járt iskolába, a gimnáziumot is a városban végezte: a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. Diplomáit részint a Pécsi Zeneművészeti Szakiskola Tanárképző Intézetében, részint a Budapesti Népművelési Intézet Felsőfokú Karnagyképzőjében szerezte. Tanár és karnagy volt 1953 és 1957 között a Zalaegerszegi Tanítóképző Intézetben és Zeneiskolában, ám az '56-os forradalom és szabadságharcot követően távoznia kellett az intézményből. A párthű intézményvezetés ugyanis nem kellően tartotta lojálisnak a fennálló rendszerhez.

Zalaegerszeg után visszatért Pécsre és itt a Nagy Lajos Gimnáziumban és Janus Pannonius Gimnáziumban tanított. Aktívan bekapcsolódott a Nagy Lajos Gimnázium, majd Pécs zenei életébe. A gimnáziumban vonószenekart, vegyeskart, férfi vokál-együttest és leánykart is vezetett, de karnagya lett a Janus Pannonius Női Kórusnak és később a Mecseki Szénbánya Kodály Zoltán Férfikarának is. Rövid ideig oktatott zenét a Pécsi Tudományegyetemen, s elvállalta az Agócsy László Zeneiskola igazgatóságát is.

p1100623.JPG

Ivasivka Mátyás családja mellett mindig a zenének és a cserkészetnek élt

A zene révén került kapcsolatba a Magyar Cserkészszövetséggel, mely a rendszerváltozást megelőzően csak illegálisan - vagy ahogy Matyi bácsi mondja: katakomba módon - működhetett. Igyekeztek elfedni a tevékenységét, erdőjáró klubok és különböző túraszakosztályok formájában működtetni a cserkészcsapatokat és őrizni a cserkészhagyományokat. A cserkészmozgalomban való részvétele miatt folyamatos megfigyelés alatt állt, 1961-ben pedig többször kihallgatták és házkutatást is tartottak nála a kommunista hatóságok. A rendszerváltozást követően a Magyar Cserkészszövetség kerületi (régiós) elnöke lett, ő felügyelte a mozgalom Tolna, Baranya és Somogy megye területén való tevékenységét, ő lett a cserkészet országos zenei vezetője és  egyben a szívéhez legközelebb álló 10. számú pécsi "gróf Széchenyi István" cserkészcsapat vezetője.

nevtelen.jpg

Ivasivka Mátyás

Matyi bácsi családjával 1986-ban költözött Ispitaaljára, a Rét utcába. Mint életrajzából is kiderül nagyon aktív volt egész életében, a családtagok elmondása szerint mindig ő kelt elsőnek és ő maradt fenn legtovább. Munkásságát számos könyvben és kiadványban megörökítette. Amit sajnál, hogy a lakókörnyezete, Ispitaalja közösségi életbe nem tudott teljesen bekapcsolódni. Ez szerinte leginkább arra vezethető vissza, hogy noha a szomszédok ismerték egymást, az utcájukban és a környékükön élő főként kispolgári családok hagyományos közösségét az államszocialista rendszer teljesen szétverte. A polgári réteg a folyamatos megfigyelések és zaklatások hatására bizalmatlanná, elzárkózóvá vált, s az itteni közösségi életre ez mind a mai napig rányomja bélyegét. Mindemellett is büszke arra, hogy Pécs egyik középkori eredetű, nagy múltú városrészében élhet.

p1100625.JPG

Évtizedek aktív munkájának termése Ivasivka Mátyás számos könyve, melynek középpontjában a cserkészet áll

A bejegyzés trackback címe:

https://ispitaalja.blog.hu/api/trackback/id/tr9114924924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása